ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ

Уџбеници и за наставу физичког васпитања

Школски спорт маргинализован. – Све више деце са деформитетима кичме и стопала

Фото Д. Јевремовић

Од идуће школске године у ђачким торбама могле би да се нађу и књиге за фискултуру. Откако је образовања у Србији, први пут постоје уџбеници за наставу физичког васпитања за основце. Стручњаци за теорију и методику физичког васпитања, професори Факултета спорта и физичког васпитања срочили су их тако да прате план и програм за ђаке од првог до четвртог разреда.

Сваки најмлађи школарац до краја првог разреда требало би да научи колут унапред и уназад, да води рукометну и кошаркашку лопту, трчи на прстима по гимнастичкој клупи или греди. Скок удаљ или увис, прескакање вијаче, шутирање и додавање лопте руком, љуљање на вратилу, пењање уз морнарске лестве – не би смели да буду непознанице за ђаке који завршавају други разред. У трећем основци би ваљало да савладају елементарна правила тимских игара, науче вежбе ритмичке гимнастике, шта је штафета, вишебој, спринт… Вежбе на круговима, двовисинском и паралелном разбоју, коњу са хватаљкама – треба да буду окосница часова за четвртаке. А све би то знали родитељи млађих основаца да само прелистају Буквар физичког васпитања за прваке и нове уџбенике за физичко.

Идејни творци ове литературе: Владимир – Вања Грбић, прослављени одбојкаш, и Новица Павличић, издавач, тврде да уџбеници за фискултуру уживају подршку просветних ауторитета, а већ су пробудили интересовање одговорних за образовање у државама у окружењу, јер слично штиво постоји само у Русији. Књиге за физичко васпитање наше Министарство просвете уврстило је у каталог одобрених и оне би могле да се нађу међу бесплатним уџбеницима за основце, јер физичко је обавезан предмет као што су српски, математика или музичка култура, а учитељи бирају коју ће литературу деца користити.

– Уџбеници за физичко васпитање први су корак ка систематском унапређењу наставе физичке културе и подизању свести о сврсисходности бављења спортом од најранијег узраста. Од наставе физичког зависи здравље нације. Међутим, школски спорт који је обавезан, бесплатан и доступан свима, последњих деценију и по је неправедно маргинализован и зато је све више деце која имају проблема с кичмом, правилним држањем, равним стопалима. Ако нешто не предузмемо, претворићемо се у нацију неспособњаковића. Спортом ће се бавити појединци којима то родитељи могу да приуште, школске тимове ће чинити деца која тренирају у неком клубу, а не она чији су квалитет и таленат препознали учитељи и наставници на часу и, гле чуда, баш то је слика спорта у школи данас – упозорава Вања Грбић.

Готово 80 одсто школараца нема правилно држање, све је више погрбљене деце, малишана који криво седе или неправилно газе и имају деформитете кичменог стуба и стопала. О томе сведоче подаци из здравствених картона основаца на које лекари стално упозоравају, док учитељи и наставници бележе да готово половина ђачке популације тражи поштеду на часовима фискултуре.

– Није тешка ђачка торба колико је слаба кичма. За квалитетан час физичког није пресудна фискултурна сала. У сеоској школи деца, немају кош и не могу да играју кошарку, али имају коње, па што не би јахали? Није довољно дати ђацима лопту да се играју, час физичког мора бити ваљано припремљен да подстиче физички развој, а кад имате књигу, знате одакле да почнете и докле сте стигли – каже Новица Павличић.

Када уџбеници за физичко уђу у школе, идеја Вање Грбића је да, као помоћ учитељима за наставу фискултуре, у осмолетке уђу и професори физичког, тек свршени студенти којима недостаје педагошко искуство.

– Млади професори би растеретили посао учитеља, као њихови асистенти стицали би педагошко искуство, а знањем које су стекли на факултету унапредили би наставу фискултуре и то не би коштало државу. Годину дана обавезне праксе у школама могло би да постане услов за полагање државног испита за будуће наставнике физичког – сматра Грбић.

————————————————————————

Да ли су за фискултуру неопходне књиге

Досад нисмо имали уџбеник за физичко, а имамо врсне спортисте, дичимо се да смо спортска нација – рећи ће многи и питаће да ли је основцима за фискултуру заиста потребна књига.

– Треба свој деци омогућити да се квалитетно баве спортом без обзира на то да ли су талентована и имају ли шансе да постану врхунски спортисти. Ови уџбеници су ашов којим ћемо почети копање темеља за будућу здраву нацију. Када смо ту идеју изнели пред Образовни форум, добили смо смернице и озбиљне критике уважених професора, декана, психолога – зашто се овим проблемом нисмо бавили пре. Уз уџбенике ће се на часовима физичког радити квалитетније, спорт ће се вратити у школе, настава физичког биће превенција свих обољења која настају због некретања, лоше исхране и стреса и само у систему здравствене заштите донеће уштеде мерљиве милијардама евра – уверава Вања Грбић.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s