Важност спорта у образовању

sport

Важност физичког васпитања у образовним системима одавно је препозната као витална компонента развоја ученика. Иако се о спорту као чиниоцу пресудном за развој већ поприлично зна, неки његови аспекти могу изгледати још важнији у контексту савременог бављења њиме у школству.

Осим опште познатих чињеница о значају спорта у  развоју тела, све више се обраћа пажња на психолошке и менталне бенефите модерног бављења физичком активношћу. Овде наводим најважније:

  1. Ширење тимског духа. Бављење физичким васпитањем у подразумева, између осталог, бављење тимским спортовима. Осим физичке снаге, издржљивости и моторике, бављење овим спортовима развија и осећај припадности групи и подређивања одређених вештина циљевима тима у којем играте. На тај начин се, већ у раној фази образовања, развијају особине које деци могу бити од користи у каснијем професионалном животу. Није случајно што је један од најважнијих особина које разматрају корпорације при запошљавању тимски дух. Често је разлика између два кандитата у потрази за послом чињеница да ли је неко индивидуалац или „тимски играч“.
  2. Самопоуздање. Бављење спортом, посебно ако је континуирано, помаже ученицима да развију свест о свом телу, његовим могућностима и границама. Конструкција једог једногодишњег школског плана за физичко васпитање углавном подразумева превазилажење препрека корак по корак, чиме се ученик после неког времена осећа снажније и самопоузданије.
  3. Мотивација. Дугорочно бављење спортским активностима помаже и развоју мотивације да се одређени задатак заврши. Правилним вежбањем ученик ће стицати знања и вештине које ће му помоћи да постављене задатке обави боље, брже и ефикасније. Важно је и то што се постизањем резултата индивидуа постаје свесна да ће правилним и организованим радом моћи да савлада одређене препреке и постигне задате циљеве не само у спортским активностима, већ и у другим активностима којима се бави, на пример у учењу.

Из овога се може закључити да се наставом физичког могу постићи и много дубљи циљеви васпитања осим побољшавања саме физичке спреме, која наравно и сама по себи није занемарљива компонента овог наставног предмета.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s